söndag 14 juni 2009

D-droppar

D-vitamin finns det inte tillräckligt av i våra solfattiga områden. Därför behövs D-droppar för att stärka barnets skelett. D-droppar ges från 4-5 veckors ålder. Det d-droppar som säljs i Sverige på Apotek är inte helt veganska(D3). Om man vill använda vitamin D(D2) till barn så måste man köpa dem från England. D2 för vuxna finns hos Helhetshälsa.

B12 till ammande mamma

Givetvis har du under graviditeten varit noga med att ta B12tillskott. Det fortsätter du med under hela amningstiden och även därefter. Bäst är att ta B12 varje dag. Välj ett kosttillskott i tablettform eller berikade livsmedel tex sojamjölk eller havremjölk. Se till at du får i dig tillräckligt stor mängd. Dagsbehovet är 3 mikrogram per dag men ta gärna en tablett på 100 mikrogram

Sjung för ditt barn

Redan när du är gravid ska du sjunga för ditt foster. Barnet känner sedan igen både din röst och sångerna. Att höra sånger, ramsor, högläsning och tal stimulerar barnets språkutveckling. När du pratar med barnet ser ni varandra i ögonen och kommuniserar med både kroppsspråk och ord. Barnet hör även språkmelodin. Sjung barnsånger. Om du inte kommer ihåg de som du hörde som barn- låna en bok på biblioteket. Det finns även CD- skivor så att du kan höra melodin. Sjung alla slags sånger- välj dina favoritlåtar. Lek med rim och ramsor. Högläs tidningen eller en bok tillsammans även om ditt barn bara är en bebis. Det finns även sånggrupper för spädbarn på biblioteken. Hör med ditt bibliotek- det brukar vara gratis. Det är ett sätt att träffa andra barn och föräldrar och få nya vänner men stimulerar i första hand ditt barns språk.
Skaffa pekböcker- köp och låna på biblioteket.